Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

«L'escalfament global s'està accelerant? Som a temps per parar-lo a 1,5, a 2 o a 3 ° C?»

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Pep Canadell, director executiu de Global Carbon Project (GCP) i cap de recerca a l’Agència Nacional de Ciència d’Austràlia (CSIRO), imparteix aquesta conferència organitzada per la Facultat de Biociències i el CREAF, dels quals és, respectivament, exalumne i assessor científic.

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que provenen principalment dels combustibles fòssils i dels sistemes agrícoles, continuen creixent i l'augment de les seves concentracions atmosfèriques s’està accelerant en els últims anys. Aquest augment continuat posa en perill assolir els objectius marcats en l’Acord de París de 2016: la reducció progressiva de gasos d’efecte hivernacle fins al 2050, en què caldria aconseguir zero emissions netes (igualar la quantitat que s’emet amb la quantitat que es capta) per limitar l’escalfament global a molt per sota de 2 º C, preferiblement a 1,5  º C respecte als nivells preindustrials.

Canadell abordarà en la seva xerrada qüestions com: S’està accelerant l’escalfament global, com apunten alguns experts? Serem capaços d’assolir l’objectiu d’aturar-lo als 1,5 º C o, almenys de no superar els 2 º C marcats per París? Quins esforços calen i per part de qui? Quins són els perills de no aconseguir-ho?

Global Carbon Project (GCP) és un organisme format per desenes de científics internacionals de més de 90 institucions que des de 2006 aporta anualment informació detallada sobre les fonts i embornals naturals i antropogènics de diòxid de carboni. Els seus informes són font de referència per a l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que informa sobre el canvi climàtic causat per les activitats humanes.

La conferència, compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Biologia, a través de la seva Secció Territorial del Vallès. Oberta a tothom, la conferència es pot seguir també pel canal Youtube de la Facultat de Biociències.