Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Reconeixement a la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona

01 oct. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Aquest grup de treball, coordinat pel Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP) de la UAB, ha rebut el Premi Manuel Bartolomé  Cossío per la seva tasca en la recuperació i protecció de la memòria i el patrimoni històric educatiu.
Escola Baldiri Reixac de Barcelona. Any 1931
Escola Baldiri Reixac de Barcelona. Any 1931
La Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona (XEHB) treballa per la promoció i reconeixement del patrimoni històric educatiu d’aquelles escoles i instituts que van iniciar la seva tasca a finals del segle XIX o principis del segle XX. Formada per professionals del camp de l’educació, promou els propis centres escolars com a recursos didàctics en sí mateixos i reclama el seu reconeixement, estudi i conservació pel bé de la societat i de l’alumnat, la majoria d’origen molt divers.

Aquest grup de treball és coordinat des del CEPAP, concretament dins del projecte Adopció de Monuments, que forma part de l’activitat en transferència del coneixement que el Centre de la UAB duu a terme vinculada al patrimoni i l’educació. En aquest marc, la XEHB treballa amb una “cultura material” -objectes antics de les escoles- que aporta informació del passat -de les escoles, de la vida del barri, de les persones-, en què la metodologia arqueològica esdevé un recurs didàctic pels alumnes d’aquestes escoles.

El jurat del guardó, que promou la Sociedad Española para el estudio del Patrimonio Histórico-educativo (SEPHE), ha reconegut la contribució de la XEHB “a la recuperació i protecció de la memòria i el patrimoni històric educatiu, a la promoció de l’educació històrica i a la generació de consciència i mentalitat patrimonial”. També ha destacat la projecció didàctica i d’innovació educativa duta a terme per la Xarxa i el seu interès per a la creació d’un model integral i participatiu d’ús i projecció del patrimoni.

Dins de